Lurer du på hva som er den beste maten for hunden din? Hvilket fôr som er best for hunder, avhenger av flere ting, som for eksempel hundens livsstil, rase og hvilket stadiet i livet den er i. Det er viktig at hundematen er næringsrik og dekker deres daglige energibehov, proteiner og fett, karbohydrater, mineraler og vitaminer. I denne artikkelen kommer vi med kostholdsråd om hva din hunden trenger!

Fôrtilskudd

Kosttilskudd sørger for at hunden får i seg alle nødvendige vitaminer og næringsstoffer for å forhindre underernæring. Utvalgte kosttilskudd kan også styrke organer, knokler og ledd. Kosttilskudd som Zoolac-produkter til kjæledyret ditt kan også hjelpe hvis den sliter med løs mage eller diaré.

Tørrfôr eller våtfor?

Tørrfôr til hunder produserer i ulike kvalitetsnivåer. Derfor anbefales det å lese hva fôret inneholder før du kjøper. I stedet for å kjøpe det mest populære merket,  er det lurt å velge de med mest mulig naturlig mat. Tørrfôr er kjent for å være et fullkost-produkt. Friske hunder som spiser tørrfôr trenger ikke kosttilskudd. Imidlertid bør hunder med sykdommer sjekke med dyrlegen om de har behov for noen spesielle næringsstoffer.

Våtfôr kan blandes med tørrfôr, men husk å ikke gi full porsjon av begge deler! Våtfôr tar mer oppbevaringsplass enn tørrfôr og har kortere holdbarhetstid ettersom den inneholder omtrent 60 % vann. Åpnet våtfôr har en holdbarhet på 1-2 dager i kjøleskapet. Tørrfôr tar mindre plass og kan holde seg i 2-4 måneder. I tillegg kan tørrfôr forebygge dannelse av tannstein hos hunder, da det har en børstende effekt på tennene.

Overvekt

Fedme har blitt et stort problem blant hunder som følge av overfôring. Det er derfor veldig viktig at du ikke mater hunden din mer mat enn den burde spise, eller gi dem menneskemat de ikke skal spise. Et tips er å veie hunden din regelmessig og kontakte dyrlegen hvis du har spørsmål om hundens kosthold.

Fôr etter livsfase og hunderase

Hunder i forskjellige  livsfaser trenger ulik hundemat. I dag finnes det masse fôr som er tilpasset ulike livsfaser for hunder. Valper har for eksempel et annet næringsbehov enn eldre hunder. De trenger mye protein siden de er i vekst, mens eldre hunder kan ikke få for mye, da det kan skade nyrene. Hunder i forskjellige størrelser har også ulikt næringsbehov. For eksempel, små valper trenger små energirike tørrfôrkuler siden de har små mager og vokser raskt. Større valper har derimot en langsommere vekst og trenger fôr med et moderat energinivå.