Ingenting er mer frustrerende enn å ligge våken i sengen hele natten lang. Flere nordmenn sliter seg gjennom søvnløse netter. Kvinner er oftere mer plaget enn menn. Det er viktig med en god natts søvn siden søvn påvirker hele kroppen og er viktig for å føle seg sunn og frisk. Det er fordi at når vi sover så skjer det flere prosesser i kroppen som påvirker helsen vår. Det påvirker blant annet humøret, immunforsvaret og energibalansen til en person. I denne artikkelen kan du lese om hvordan du kan sove bedre.

Valg av pute

Tro det eller ei, men valg av pute har mye å si for kvaliteten på søvnen din. Ergonomiske puter kommer i ulike former og tykkelser, alt ettersom hvilken sovestilling du har.  For å finne utav hvilken pute som kan gi deg den beste nattesøvnen, er det lurt å ta utgangspunkt i sovestillingen din. For eksempel, pleier du å sove på ryggen, magen eller siden? Hvis du sover på ryggen trenger du en pute som støtter nakken og den øvre delen av ryggen. Hvis du sover på magen trenger du en puter som lar hodet, nakken og skuldrene slappe av hele natten – selv om du snur og vrir deg stadig vekk. Og dersom du sover på siden trenger du omfavner hodet og nakken forsiktig.

Valg av seng

En god seng er også en viktig faktor for å bedre nattesøvnen. For at en seng skal være god å sove i bør den følge kroppen din og la skuldrene dine og hoften din komme nedi madrassen samtidig som den fyller konturene. Da vil kroppen hvile godt og du oppnår en god puls.

Rutiner Vi mennesker er vanedyr, og det å stå opp til samme tid hele uken vil hjelpe til med søvnen. Forskning sier at hvis mennesker holder seg til en fast leggetid og står opp til samme tid hver dag, vil man sove bedre. Det er derfor viktig med en god og stabil døgnrytme. Det er kanskje lett for å sove lengre i helgene, men dette er noe du helst bør unngå. Hvis du klarer å holde deg disiplinert i begynnelsen og venner deg til en god døgnrytme vil du være sliten på kvelden og uthvilt på dagen. Et tilleggs tips er å legge fra deg mobilen en time før du skal sove, da skjermlyset gjør deg mer våken og krever mye hjerneaktivitet.